Markus Raitolampi

Persujen suuri näytelmä?

Yleensä en kirjoita tänne varsinaisesti ajankohtaisista asioista, mutta nyt teen poikkeuksen. Minulle on viime päivinä syntynyt vahva epäilys, että persujen jakautuminen kahteen leiriin on vain käsikirjoitettua näytelmää. Jakautumalla näennäisesti kahteen leiriin, eli pelaamalla kaksilla eri korteilla, persut saavat haukattua maksimaalisen palan kakusta. Persut pääsevät hallitukseen, jonne hallituskumppanit eivät halua halla-aholaisia. Hallituksessa he saavat pitää kiinni niistä itselleen tärkeistä asioista, jotka nykyhallituksessa heille ovat mahdollisia. Muussa tapauksessa RKP tulisi hallitukseen, ja hallituksen politiikka muuttuisi persujen näkökulmasta liian liberaaliksi. Pahimmassa tapauksessa tulisi uudet vaalit, jonka voisivat voittaa vihreät ja vasemmisto. Samalla persut voivat kunnioittaa jäsenistönsä tahtoa nostamalla halla-aholaiset puolueen johtoon, ja lisäksi he pääsevät oppositioon hakemaan kannatuksensa nostoa räväkällä politiikalla.

Miksi sitten tällaista epäilen? Ensimmäinen syy on edellä sanottu, persut hyötyvät taktisesta näennäisjakautumisesta. Toinen syy on, että jakautumisesta oli tietoa jo kuukautta ennen kuin se tapahtui, ja silti kaikki osalliset kiistävät kaiken etukäteissuunnittelun. Kaikki tapahtui mukamas hetken mielijohteesta ja kovalla kiireellä. Hetkeä aiemmin Soini oli nimittänyt loikkareita luusereiksi, nyt he ovatkin sankareita.

Kolmas syy on, että soinilaiset esittävät omituisia selityksiä arvomaailmojen jakautumisesta. Terhon ja Halla-ahon väliltä ei juuri tuntunut löytyvän eroja kampanjan aikana. Nuivia on kummallakin puolella. Persut ovat tähänkin asti kulkeneet rasismikohusta toiseen ja katsoneet läpi sormien veljeilyä erilaisten natsien kanssa. Soini ei ole ”olli immosia” juurikaan moittinut, saati puolueesta pois heittänyt. Nyt yllättäin halla-aholaiset ovatkin atteellisesti liian kaukana soinilaisista. Halla-ahon taustalla on joitain ihmisarvon vastaisia tahoja, esimerkiksi Suomen Sisu ja Suomen vastarinta liike, sanovat soinilaiset. Halla-ahon puolesta oli kuulemma kampanjoitu ihan hommafoorumilla asti, sehän on soinilaisista epäilyttävää. Vasta nyt soinilaiset oivalsivat, että Halla-aho on tuomittu kansanryhmää vastaan kiihottamisesta, ja vasta nyt siitä tuli heille ongelma.

Neljäs syy on, että Soini itse on aina tähän asti kunnon populistin lailla kunnioittanut kansan päätöstä: kansa on puhunut ja pulinat pois. Nyt Soini rakentelee omituisia salaliittoteorioita siitä, miten salaisilla keskustelufoorumeilla on jo vuoden ajan juonittu häntä vastaan ja Halla-ahon puolesta, ja kuinka Suomen Sisun salainen juntta on kaapannut epädemokraattisin keinoin vallan puolueessa. Saapa nähdä miten kauan persujen jakautuneisuus ja erimielisyydet oikeasti jatkuvat. Veikkaanpa, että ei ainakaan tätä hallituskautta pidempään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Itsekin ole hieman tuota miettinyt heti hajoamisen jälkeen. . Soini uhraa itsensä oman puolueen (Perussuomalaisien) takia! Aika huikea loppu miehelle joka on elämänsä työnä tehnyt puolueen hyväksi kaiken ... tosin se politiikka jota Soini tekee nyt hallituksessa on aivan älytöntä joten en usko että tämä sinun hieno teoriasi toimii.. ellei he ajattele niin pitkälle tulevaisuuteen että Halla-Aho saa persuille huikean ison äänituloksen ja korjaa nämä vahingot!

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Jos noin, niin olisihan tuo melkoinen näpäytys ja politiikan oppitunti Sipilälle ja Orpolle, ainakin...

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ainakin mielenkiintoinen idea, jos ei muuta.

Marko Parkkola

Olisi ainakin hyvin salassa pidetty näytelmä. Ei ole nimittäin hiiskunut mitään tuollaista tietoa mistään korviini tai muidenkaan korviin. Luulisi, että näin suureen näytelmään tarvittaisiin monta esittäjää, jolloin ainakin joku lipsauttaisi asiasta jollekin pienissä juhannusmaisteissa. Moista on nimittäin tapahtunut ennenkin :)

Mutta erittäin mielenkiintoinen idea kyllä. Tästä joku voisi tehdä ehkä jonkinlaisen näytelmän teatteriin.

Toimituksen poiminnat