Paljonko Tikkasella on oikeasti tuloja?

Ylen Kuplat sarjassa työtön Anna-Maija Tikkanen ja kokoomuksen kansanedustaja Susanna Koski keskustelivat köyhyydestä, erityisesti juuri Tikkasen köyhyydestä. Jos oikein ymmärsin, niin Tikkanen väitti saavansa vuodesta toiseen vain toimeentulotuen perusosan 491,21 euroa kuukaudessa, ja että siinä on kaikki, jolla hänen ja tyttärensä on tultava toimeen. Jäin hieman ihmettelemään sitä, onko toimeentulotuki, joka kuitenkin on viimesijainen taloudellinen tuki ja jonka tehtävänä on kattaa elämän perusmenoja, todellakin näin pieni. Itse en ole koskaan saanut toimeentulotukea, joten nyt joku voi sanoa, että minun ei siitä kannata mitään sitten sanoakaan. Kelan sivuilta kuitenkin löytyy melko kattavasti tietoa toimeentulotuesta meille kaikille ja myös toimeentulotukilaskuri.

 

Tuo 491,21 euroa on yksin asuvan lapsettoman perusosa. Yksinhuoltajan perusosa on 540,33 euroa, ja 10-17-vuotiaan lapsen perusosa 343,85 euroa, eli yhteensä 884,18 euroa. Toimeentulotukilaskurilla testasin, että jos oletetaan ettei toimeentulotuen saajalla ole yhtään tuloja (mitä Anna-Maija Tikkasella kuitenkin luultavasti on), niin laskurin mukaan hän saa toimeentulotukena kaikki asumiskulut täysimääräisenä, ja lisäksi teini-ikäisen lapsen yksinhuoltajana hän saa 884,18 euroa kuukaudessa, joten kyllä kai hänen tulonsa isommat ovat kuin tuo monesti esitetty 491 euroa. Tämän lisäksi toimeentulotukena sekä vanhempi että lapsi saa terveydenhuollon asiakasmaksut ja julkisen terveysenhuollon matkakulut sekä silmälasit. Reseptilääkkeet sairauden hoitoon voi myös saada toimeentulotukena, ja kunnalta voi vielä erikseen hakea täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea. Joten hiukan jäi se kuva, että Tikkanen esiintyy liioitellun avuttomana.

 

Jäin myös miettimään sitä, että ensimmäisessä Kuplat jaksossa Tikkanen kertoi käyttävänsä toimeentulotuestaan 200 euroa kuukaudessa tyttärensä sellonsoittoharrastukseen. Se on kieltämättä kaunis ele, että noin avokätisesti haluaa tyttärensä parasta, ja sellonsoitto on varmasti erittäin hieno harrastus, mutta jos äiti tämän vuoksi näkee nälkää, kuten hän itse kertoo, niin olisiko kuitenkin syytä vähän priorisoida asioita. Tikkanenhan itse sanoo että 150 euron lisä kuukaudessa nostaisi hänet.

 

Tämä kritiikki ei tarkoita, että olisin Susanna Kosken kanssa samaa mieltä siitä, että paras apu köyhyyteen on kannustaa köyhää etsimään omaa ”lisäarvoaan” ja myymään sitä, vaan kuten Jani Kaaro kirjoittaa, köyhille kannattaa antaa rahaa. Haluan vain, että pysytään faktoissa, jos tässä kerran yritetään näitä kuplia puhkoa. Toiseksi, en ole oikein vakuuttunut siitä, että tämä nykyinen köyhyysmääritelmä (60% mediaanituloista) on kovinkaan toimiva, muuten kuin kulutusyhteiskunnan eetoksen oikeuttamisessa. Köyhyyden käsite tuntuu hämärtyneen meillä, ja nouseva köyhyysraja kannustaa kuluttamiseen. Absoluuttisen köyhyyden ja suhteellisen köyhyyden väliin olisi mielestäni muodostettava vielä vähintäänkin yksi köyhyysmääritelmä, joka ottaisi huomioon kulutuksen pysymisen kohtuullisena.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu